HVA ER EN PILEGRIM?

For meg er det et menneske med ryggsekk på langvandring mot et mål. Reisen har i dag ikke nødvendigvis en religiøs eller åndelig hensikt, og er vel så ofte begrunnet med en livsendring. Ordet pilegrim kommer opprinnelig fra latin og betyr «fremmed» eller «utenlandsk». På veien er det mye gammel europeisk historie og arkitektur. For meg er det veldig spennende å besøke gamle kirker og se alt det flotte steinarbeidet, eller all forgyllingen som den fattige befolkningen har betalt for, slik at de katolske geistlige fikk mer makt og anseelse. Tenk at de fascinerende gamle akvaduktene og broene romerene bygget fremdeles står der, eller de imponerende mauriske borgene i Spania. Inspirasjonen til å reise som pilegrim fikk jeg etter å ha lest bøkene til Cecilia Samartin (Señor Peregrino) og også Ken Follett (The Pillars of the Earth). 

HVORFOR PÅ PILEGRIMSTUR?

Pilegrimsrutene er merket på kryss og tvers i hele Europa. De går f.eks til Roma, Trondheim eller Santiago d C. Rutene er merket og det er lagt opp etappervis slik at man hver dag får rimelig mat og overnatting.

Min første tur gikk jeg i 2010. Jeg startet Roncesvalles og i løpet av fem uker nådde jeg Santiago de Compostela. En fantastisk tur!

Jeg tok først kontakt med Pilegrimsfellesskapet St. Jakob i Oslo og fikk bøker, pilegrimspass og gode råd med på veien. Pilegrimskontor finnes i mange land. Her kan du ringe eller skrive og få råd om rutervalg og få svar på det meste du skulle lure på. Det er også de som driver mange av herbergene langs ruten. Her er det pilegrimmer, som i noen uker av gangen, arbeider som vert og tar vel imot deg.

Pilegrimspass får på kontoret du til en billig penge (Det norske er utrolig fint) Her setter overnattingstedet et stempel/sitt segl og det blir en fin souvenir over steder du har vært. Passet viser du til slutt frem på Pilegrimskontoret i Santiago de Compostela og får deretter utskrevet et Compostela, et dokument som bevis på at du er en ekte pilegrim. En veldig fin anerkjennelse etter å ha gått langt, med én tanke om hva det betyr for deg i dag og samtidig hva det må ha betydd tidligere. I middelalderen gikk man som pilegrim blant annet for å få syndeforlatelse og ved Guds hjelp til overvinne sykdom. De rike kunne betale andre til å gå turen for seg

(er det ikke typisk🤭?)

JEG ER EN PILEGRIM

For meg er vandringen en anledning til å reise gjennom et land på en langsom måte, møte mennesker, få kunnskap om steder og opplevelser man ellers aldri får på vanlige reiser. Så raskt som man kan reise i dag, blir avstand noe helt uvirkelig. Jeg håper å få kjenne på kroppen hvor stort Europa er. Det er også rart, etter man har gått i flere uker, og sette seg på et tog, en buss eller fly for å komme tilbake der man startet, på bare få timer.

Vandringen gir muligheten til refleksjon, eller kanskje bare å tenke på ingenting. Kun tenke på dine primære behov, som at beina fungerer, om du har nok drikke før du kommer til neste sted og hvor du skal sove i natt. Det er nesten alltid andre på ruten og jeg regner med å bli kjent med mange kjekke folk.

 

Jeg har møtt mange ulike mennesker på vandring, men felles for de fleste er at de er åpne, hjelpsomme og på søken etter svar på store spørsmål i livet sitt. Det jeg syns er fint er at blant de mange jeg møter blir forskjeller og barrierer visket ut, vi bare lever her og nå, på vandring mot et felles mål. Noen møter er kun en kort liten prat, andre kan du gå sammen med i dager eller uker og blir venner for livet. Man vet aldri.

 

«Svøp kappen din om skuldrene og ta din vandringsstav,

så søker vi de gamle, glemte stier

som hvisker mellom steiner,

under kratt og lyng og lav,

og kanskje kan vi høre hva de sier…»

 

Erik Bye